50è Aniversari

L’octubre del 2009, tingueren lloc els actes de celebració del 50è aniversari de la Penya. Els actes, tot un repte per la junta presidida en aquell moment per M. Àngel Beltran, foren els primers d’una penya de fora les comarques de Barcelona i per tant, el primer de tal magnitud per una penya de les nostres comarques. Tot i que els actes esdevingueren en diferents setmanes el cap de setmana central fou el del 9, 10 i 11 d’octubre d’aquell any.

Una de les activitats paral·leles i de gran èxit fou l’exposició preparada a tal efecte, inaugurada el dia 5 d’octubre que condensava els 50 anys d’història de la nostra penya. En aquesta exposició s’hi va poder comptar també amb la presència de les 5 copes guanyades fins aquell moment aquella temporada (Copa, Lliga, Champions i Supercopes d’Espanya i Europa), la de més èxit pel que fa a títols de la història del FC Barcelona i que culminà el desembre amb el mundial de Clubs. A part del repàs en text, anècdotes i imatges a l’exposició es van poder observar documents històrics com ara els primers estatuts, així com diferents objectes i samarretes que durant 50 anys han anat formant part del patrimoni de la nostra Penya. Milers de persones passaren aquella setmana deixant un gran record encara avui en dia entre tots els penyistes i seguidors del Barça de les nostres terres.

El divendres 9 d’octubre s’iniciaren els actes del cap de setmana amb la xerrada del periodista i escriptor Jordi Finestres sota el títol ‘Joan Gamper, l’ànima del Barça’. A l’acte es comptà entre d’altres amb la presència del vicepresident del FC. Barcelona, Sr. Alfons Godall.

La tarda del dissabte 10 d’octubre, seguiren els actes amb una degustació i tast de cafès per socis i simpatitzants efectuada pel Sr. Castell. Tot seguit a mitja tarda s’efectuà un berenar popular a la plaça del castell previ a la xerrada col·loqui sobre el Barça que tingué lloc a la Biblioteca Sebastià Joan Arbó i que comptà a part de l’escriptor Jordi Finestres amb la presència del periodista de Rac1 Raül Llimós i de l’exjugador del Barça de les 5 copes dels anys 50, Josep Seguer.

Els actes principals tingueren lloc el diumenge 11 i s’iniciaren a la plaça del castell amb la X Trobada de Penyes Barcelonistes del Baix Ebre, Montsià i Baix Maestrat. Rebudes les autoritats locals, els directius del FC Barcelona i familiars de Joan Gamper, des d’aquí sortiren en rua totes les penyes amb les seves banderes fins a la plaça del mercat, on després dels parlaments corresponents es procedí a descobrir una placa commemorativa d’aquesta efemèride en aquest punt neuràlgic de celebracions de victòries barcelonistes. La placa fou destapada pel mateix nét de Joan Gamper amb el president de la Penya Sr. Beltran, l’alcalde d’Amposta Sr. Ferré i el directiu del FC Barcelona Sr. Macià.

Continuà la diada a la plaça de l’ajuntament on després de la imposició de bandes a les penyes assistents a la X Trobada de Penyes, tingué lloc la recepció per part de les autoritats locals als invitats, directius de FC Barcelona, família Gamper, etc.

Previ al dinar de cloenda, tingué lloc a la plaça del castell un vermut popular després del qual els socis i invitats es desplaçaren al restaurant Pla dels Catalans. Per primera vegada en un acte de penyes a les Terres de l’Ebre, es comptà amb la presència del president del FC Barcelona, el Sr. Joan Laporta en aquell moment. Durant el dinar, és comptar amb la presència de la xaranga Suc d’Anguila que al costat del cantant Guardet Lo Cantador van fer posar en peu al president Laporta.

El dinar, al que acudiren més de 200 persones, va servir per homenatjar als expresidents de la penya, a la família Gamper, a totes les penyes assistents i a totes aquelles persones que van col·laborar amb l’organització dels actes del 50è aniversari. També hi hagué una roda de parlaments que acabà amb una recordada intervenció del president del FC Barcelona.

Acabat el dinar, i després de passar el president Laporta una per una per totes les taules, es donà per finalitzats els actes de 50è aniversari.